שאלה שאנחנו ברותל הנדסת מוצר שומעים לעיתים קרובות במהלך פיתוח מוצר טכנולוגיב-2020, "מדוע בכלל צריך ליצר דגם פיזי? הרי רואים הכל במודל הממוחשב."
אז זהו שלא!
התכנון הממוחשב אכן הוא כלי מדהים שנותן לנו את האפשרות, מעבר לתכנון המכני של המוצר,ביצוע בדיקות התנגשות, אנליזות חוזק ועוד אנליזות שונות,בהתאם לצרכי המוצר.
ולמרות האמור לעיל,האם זה מספיק כדי להכריז שפיתוח המוצר הטכנולוגי עליו אנחנו עובדים,אכן הסתיים?
התשובה המובנת לכולם היא,כמובן שלא.
פיתוח מוצר טכנולוגי,גם בעידן המודרני,דורש מעבר מסודר בכל תחנות המגדירות את שלבי הפיתוח.
יצור דגמים, בין אם הם ויזואלים ובין הם פונקציונלים, מהווה שלב חשוב בעבודת פיתוח המוצר.
בעידן של הדפסות תלת ממדיות מהירות וזמינות, יש אפילו יתרון לשימוש בדגם מהיר לשם הוכחת יתכנות מהירה על פני ביצוע חקר הנדסי ארוך ומיגע.
נקח דוגמה: מוצר שהיה לאחרונה על שולחן העבודה של אחד ממתכנני רותל הנדסת מוצר, מוצר שמשלב פיתוח אלקטרוני ופיתוח מנגנון מכני, הכולל מערכת הנעה מבוקרת מחשב (מעין רובוט). במהלך הפיתוח עלתה שאלה: האם רעש המנוע ישוכך ברמה מספקת רק באמצעות זיווד הפלסטיקה,או שידרש הצורך להשקיע יותר בהנדסת שיכוך רעש המנוע. בשלב זה, תכנון הזווד היה קיים באופן עקרוני ומספיק היה ליצר מודל מהיר,ללא גימור, רק כדי להכניס את המנוע לתוכו,להפעילו ולמדוד את רמת הרעש. להלן תמונת המוצר בשלב פיתוח:
מסקנה,בשילוב של דיגום מהיר,כחלק בלתי נפרד מתהליך הפיתוח של המוצר הטכנולוגי,ניתן לקצר באופן מהותי בזמני הפיתוח ולהתכנס למסקנות שבדרך יותר קונבנצינלית, ידרשו יותר משאבי תכנון.
כמובן שאין להסיק ההאמור לעיל שאפשר תמיד,בקלות וזכיכות דעת, לוותר על תהליכים "לפי הספר" בכל האמור לגבי פיתוח מוצר טכנולוגי. במקרה הנדון,קיבלנו בזמן קצר, "כוון" לגבי השאלה שהיתה על הפרק,אך נדרשו עוד ניסויים ועבודת הנדסה,כדי להגיע לתוצאה הראוייה.
התהליך המתואר לעיל,מושפע ומשפיע כמובן על תקציבי פיתוח מוצר טכנולוגי ולוחות הזמנים- ראה מאמר בנושא.
עבודת פיתוח מוצר טכנולוגי הינה סינרגייה של מספר תחומי הנדסה ויש חשיבות גדולה להציף את כל הנושאים הרלוונטים למוצר הספציפי. חוכמת הנסיון המצטבר,כפי שיש לצוות המתכננים של רותל הנדסת מוצר,מאפשרת לשאול את השאלות הנכונות,בזמן הנכון.
בשל העובדה שפיתוח מוצר טכנולוגי,דורש בדרך כלל שילוב של דיסיפלינות שונות של הנדסה,יש חשיבות גדולה לניהול פרוייקט הפיתוח. ניהול פרוייקט פיתוח מוצר טכנולוגי,הינה מומחיות בפני עצמה.
ניהול פרוייקט מוצלח,מפעיל תקשורת טובה בין הגורמים השונים ומונע בעיות "צוואר בקבוק",כך שכל הגורמים יתקדמו במקביל. ראה כתבה בנושא.
Comments